O nas

Uniwersytet Jagielloński ma przyjemność zaprezentować winnicę „Nad Dworskim Potokiem”, wyjątkowe miejsce usytuowane w małopolskich Łazach koło Bochni, w odległości 50 km od Krakowa.

Chociaż znajduje się w Małopolsce, nazywana jest „Małą Toskanią”. Z jej winnych wzgórz rozpościera się widok na okoliczne wzniesienia, do złudzenia przypominające toskańskie pejzaże. Nie sposób zatem oprzeć się wrażeniu, że winnica „Nad Dworskim Potokiem” to bliźniacza siostra włoskich winnic. U podnóża obsadzonych winoroślą wzniesień płynie Dworski Potok, któremu winnica zawdzięcza swoją nazwę.

W naszej ofercie znajdują się wina białe i czerwone. W winnicy „Nad Dworskim Potokiem” powstaje co roku kilkanaście rodzajów wina. Najlepszą odmianą winorośli, świetnie adaptującą się do tutejszych warunków i gwarantującą wyborny smak, jest Seyval Blanc. Kolejne miejsca zajmują Bianca, Jutmus, Hibernal, Solaris, z których otrzymuje się wina białe – od wytrawnych po półsłodkie. Na szczególną uwagę zasługują również wina czerwone, a wśród nich Regent i Rondo.

Uniwersytecka winnica jako pierwsza w Polsce wyprodukowała niezwykle rzadko spotykane wino, charakteryzujące się dużą ekstraktywnością, słodkim smakiem i aromatem miodu – wino lodowe. Do realizacji tego ambitnego winiarskiego przedsięwzięcia przyczyniła się odmiana winorośli popularna w słynących z ostrzejszego klimatu regionach Kanady i Stanów Zjednoczonych – Vidal Blanc.

Wino z Winnicy Nad Dworskim Potokiem

Spragnionych zdobycia wiedzy o uprawie winorośli i produkcji wina zapraszamy na studia podyplomowe z zakresu enologii, prowadzone przez Wydział Farmaceutyczny Uniwersytetu Jagiellońskiego – Collegium Medicum. Program studiów obejmuje takie zagadnienia, jak: podstawy uprawy winorośli, biologia i chemia winogron, chemia wina, technologia produkcji wina, typologia wina i regionów winiarskich, analiza sensoryczna i podstawy degustacji, a także zdrowotne i kulturowe aspekty wina. Zajęcia praktyczne odbywają się w winnicy „Nad Dworskim Potokiem” i dają studentom możliwość wyprodukowania własnego wina.

HISTORIA

Powstanie winnicy w 2005 roku było odpowiedzią na potrzeby dydaktyczne Uniwersytetu Jagiellońskiego. Panujące tu doskonałe warunki pozwalają młodym naukowcom prowadzić doświadczenia i pomiary niezbędne do napisania pracy magisterskiej czy doktoratu.

Pierwsze wzmianki na temat tutejszej ziemi pochodzą z XIII wieku. W 1254 roku z nadania księcia Bolesława Wstydliwego ziemie należące obecnie do Uniwersytetu Jagiellońskiego otrzymały panny benedyktynki ze Staniątek. Siostry zakonne posiadały w Łazach 16 łanów kmiecych ziemi, karczmy oraz młyn. Informacje na ten temat pochodzą z zapisków Jana Długosza z XV wieku.

Po wojnie gospodarstwo upaństwowiono w wyniku reformy rolnej. W roku 1970 ziemie dzisiejszego Rolniczego Zakładu Doświadczalnego, prowadzącego uniwersytecką winnicę, przekazano Uniwersytetowi Jagiellońskiemu w ramach rekompensaty za ziemie zalane przez Jezioro Dobczyckie.

Winnica Nad Dworskim Potokiem UJ
Winnica Nad Dworskim Potokiem UJ
Winnica Nad Dworskim Potokiem UJ

Obecnie winnica zajmuje całkowitą powierzchnię 3,3 hektara. Niedaleko od winnicy znajduje się restauracja i hotel. Okolica obfituje w atrakcje turystyczne. W oddalonej od winnicy o 8 km Bochni znajdują się: pamiętająca czasy średniowiecza Kopalnia Soli, Muzeum im. Stanisława Fischera, park archeologiczny oraz muzeum motyli. Warto odwiedzić także położony w odległości 15 km od winnicy zamek Kmitów i Lubomirskich w Nowym Wiśniczu – jedno z najcenniejszych polskich dzieł wczesnobarokowej architektury rezydencjonalno-obronnej.

W zgodnej opinii enologów, aby wino mogło osiągnąć pełny, ostateczny smak, winorośl musi mieć co najmniej 4-5 lat. Jednak nasze wino odniosło pierwszy sukces już po trzech latach od pierwszych nasadzeń. Zostało zaprezentowane w 2008 roku na międzynarodowym konkursie organizowanym przez Uniwersytet w Mariborze. Otrzymało wyróżnienie za debiut wśród win z ośmiu uniwersytetów europejskich.

Winnica Nad Dworskim Potokiem UJ

Obecnie uniwersytecka winnica ma w swoim dorobku dziewiętnaście medali zdobytych w krajowych i międzynarodowych konkursach winiarskich. Oto najważniejsze z nich:

Złoty medal dla wina Hibernal (wino lodowe, rocznik 2012)

– Galicja Vitis, 2014 (Polska)

Złoty medal dla wina Hibernal z rocznika 2008 

– Konkurs win uniwersyteckich w Mariborze, 2010 (Słowenia)

Srebrny medal dla wina cuvee – Marechal Foch, Leon Millot (rocznik 2014)

– Cuvee, 2015 (Czechy)

Srebrny medal dla wina Marechal Foch (rocznik 2012) 

– Muvina, 2014 (Słowacja)

Brązowy medal dla wina Jutrzenka (rocznik 2015)

– IX Międzynarodowy Konkurs Win Uniwersyteckich, 2016 (Słowenia)

Winnica Nad Dworskim Potokiem
Łazy 2, 32-765 Rzezawa

winnica@uj.edu.pl

+48 14 61 278 12